Dependenta

De fiecare data cand auzim acest cuvant ne gandim la droguri, alcool, tutun…scapand din vedere faptul ca…pana la urma orice lucru poate da dependenta, intr-o mai mica sau mai mare masura: de la munca, sex, coca-cola pana la ideea de a fi o mama perfecta. In literatura de specialitate se foloseste des termenul de “adictie”, probabil preluat din limba engleza (limba in care sunt scrise cele mai multe articole si studii).

 • Dependenţa psihică, adică necesitatea de ordin psihologic de a folosi un anumit medicament sau toxic
 • Toleranţa, adică diminuarea progresivă a efectului la repetarea administrării, respectiv necesitatea creşterii dozei pentru a obţine efectul scontat
 • Dependenţa fizică, adică necesitatea de a continua folosirea toxicului sau medicamentului pentru a evita tulburări uneori grave, care apar la întreruperea administrării-sindromul de abstinenţă.
 • Psihotoxicitatea

De obicei substanţele capabile să provoace dependenţă au si acţiuni farmacologice (excepţie heroina)-morfina, heroină, amfetaminele, cocaina , LSD, canabioidele, tranchilizantele, şi în mai mică măsură nicotina şi cafeina.

Tratamentul dependenţei este foarte dificil, datorită prezenţei concomitente a 3 factori patogenici-medicament psihotrop, teren psihic şi condiţii sociale favorizante. În plus intervin şi elemente de condiţionare a efectului plăcut şi a sindromului de abstinenţă (self conditioning), greu de combătut.

4 răspunsuri to “Dependenta”

 1. numaifuma Says:

  sustine Anti-fumatul !
  fii anti-TUTUN !

 2. numaifuma Says:

  http://numaifuma.do.am/

 3. numaifuma Says:

  http://numaifuma.ablog.ro/

 4. numaifuma Says:

  In zilele noastre, fumatorii care doresc sa afle cat mai multe despre obiceiul lor, ce riscuri ii asteapta sau unde se pot adresa pentru a renunta la fumat au la dispozitie atat publicatii, cat si alte mijloace: cabinete de consiliere antifumat, brosuri, pliante, manifestari prilejuite de zilele dedicate tabagismului, emisiuni radio-TV, chiar si site-uri unde pot gasi toate datele necesare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: