TUTUNUL

Tutunul reprezintă produsul obţinut prin uscarea şi transformarea frunzelor acestei plante; poate fi inspirat pe nas, mestecat sau fumat. Introdusă în Europa de Cristofor Columb, frunza de tutun, „planta magică”, era folosită iniţial pentru presupusele sale proprietăţi calmante; a devenit rapid un produs de lux, mestecat, absorbit sau inhalat până la mijlocul secolului XIX, o perioadă în care s-a dezvoltat consumul trabucului, urmat apoi de cel al ţigărilor.
Tutunul îşi datorează succesul alcaloizilor şi în mod special nicotinei: acţiunea sa combinată de sedativ şi stimulator, provoacă o stare de relaxare specifică. Dar substanţele din tutun sunt dăunătoare sănătăţii consumatorului, provocând, printre altele, cancer şi accidente cardiovasculare. Dependenţa fizică este asociată unei dependenţe psihice, de care se poate scăpa foarte greu. Campania europeană „HELP” împotriva fumatului vă pune la dispoziţie numeroase informaţii despre fumat si sprijinul necesar pentru a renunţa.

Tabagismul se află la originea celui mai mare număr de decese care ar fi putut fi evitate în Europa. Pe măsură ce efectele nocive ale fumatului devin din ce în ce mai cunoscute, UE depune eforturi pentru a-şi convinge cetăţenii să nu înceapă să fumeze sau, pe cei care deja sunt fumători, să renunţe. În acelaşi timp, ia măsuri pentru a proteja oamenii împotriva fumatului pasiv şi pentru a restricţiona acţiunile de marketing şi publicitate având ca obiect produsele din tutun.

3 răspunsuri to “TUTUNUL”

 1. numaifuma Says:

  sustine Anti-fumatul !
  fii anti-TUTUN !

 2. numaifuma Says:

  Urmareste obiceiurile legate de fumat-cand fumezi si de ce ?

 3. numaifuma Says:

  In zilele noastre, fumatorii care doresc sa afle cat mai multe despre obiceiul lor, ce riscuri ii asteapta sau unde se pot adresa pentru a renunta la fumat au la dispozitie atat publicatii, cat si alte mijloace: cabinete de consiliere antifumat, brosuri, pliante, manifestari prilejuite de zilele dedicate tabagismului, emisiuni radio-TV, chiar si site-uri unde pot gasi toate datele necesare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: